Hitte

geplaatst in: Blog, Buiten, Matthijs | 0

Het is zomer en het is heet. Erg heet. Als jij zo heet bent, heb je koorts, zo heet.

Weermannen die vol verbazing vertellen dat ze nog nooit zulke hoge temperaturen op een weerkaart hebben gezet. Klimaatkenners die vol overtuiging roepen dat dit de urgente signalen zijn om écht iets te gaan doen aan de opwarming van de aarde.

Het is ook vakantietijd. En dat betekent op de Veluwe veel toeristen die genieten van de natuur.

Vandaag moest ik voor het werk 20 kilometer verderop zijn. De snelste weg was via de snelweg. De leukste en koelste weg was binnendoor, door het bos. Ik passeerde verschillende parkeerplaatsen en verwachtte dat deze vol zouden staan met auto’s van mensen die de verkoeling van een dicht bos opzoeken. Maar nee. Vrijwel alle parkeerplaatsen waren leeg. Waar was iedereen?

Natuurlijk, de verkoeling van het water van verschillende recreatieplassen in de omgeving opzoeken is best logisch. Hoewel je doorgaans buiten het water nauwelijks bomen hebt om onder te schuilen voor de zon. Koele gebouwen als kerken, musea of horeca dan, al dan niet voorzien van airco? Wie weet.

Een boom heeft de verkoelende werking van 10 airco’s. In een bos kan de temperatuur zomaar eens 10 graden koeler zijn dan erbuiten. Zo weinig mensen weten dat een bos de beste plek is om te zijn bij hitte (een beekje of een spreng in de buurt is helemaal te gek). Dat geeft mij een indicatie van hoe ver we van het leven in en met de natuur af staan.

Voor mij persoonlijk als natuurgids, voel ik hier een schone taak liggen. Willen we een leefbare toekomst hebben, dan moeten we niet alleen de natuur gaan beleven, maar ook leven met de natuur. Die boodschap ga ik steeds meer meegeven tijdens mijn natuurwandelingen.

De aarde heeft verhoging, misschien zelfs al lichte koorts. En het is een hele operatie om ervoor te zorgen dat de koorts niet te hoog wordt en de aarde onleefbaar wordt. Maar voor nu, op de hele korte termijn, is daar het bos. Als een natuurlijk paracetamol.

Wil je meer blogs van Matthijs lezen? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier.


Douglasbos Park Berg en Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *