Gemak dient de mens

geplaatst in: Binnen, Blog, Daphne | 0

Mijmeren over koffiebekers en kleding 

Het is me al eens vaker opgevallen, en jullie vast ook. De gemiddelde man (nee, die bestaat niet, maar je snapt vast wat ik bedoel) is praktisch ingesteld. En heeft vaak een directere manier van handelen. Terwijl de gemiddelde vrouw (bestaat ook al niet) zich wat vaker druk maakt, keuzes baseert op gevoelens en daar ook lekker in vast kan lopen. Wat kunnen de gemiddelde man en vrouw van elkaar leren?

De eerste op de plank 

Afgelopen week maakte ik koffie voor mijn lief, M (de andere helft van Buitenluchtig). Ik trok het keukenkastje met de bekers open, en daar staan zo’n 14 verschillende varianten. Waarop ik hem vroeg “heb je voorkeur voor een beker?”. Zijn onmiddellijke en ietwat verbaasde reactie: “uh, de eerste die er staat?”. En ik keek naar de desbetreffende beker en bedacht me dat ik deze niet gekozen zou hebben.

Hoe idioot is dat eigenlijk, realiseerde ik me vervolgens mijmerend. De koffie smaakt er echt niet anders door, en toch heb ik een aantal lievelingsbekers, die rouleren. Een enkele keer graaf ik zelfs een specifieke beker op uit het afdruiprek, terwijl er tig schone klaar staan. Het komt nog nét niet voor dat ik een beker afwas, omdat ik precies díe wil, want dat gaat me echt te ver. Maar er is duidelijk een aantal bekers die ik nooit gebruik en een aantal waar ik een per dag wisselende voorkeur voor heb. 

De man in kwestie pakt gewoon de eerste de beste. Grijpen en klaar. Daar gaat een stuk minder keuzestress mee gepaard, en het scheelt nog tijd ook. Zo ook met het uitzoeken van kleding in de ochtend. De man pakt het shirt bovenop de stapel. Niks niet een hele stapel doorsnorren en bedenken of het wel bij de broek en de schoenen past, vandaag wel lekker zit, en of je ‘wel zin hebt in dit shirt’. Nee joh, ogen open, en met je duffe hoofd gewoon de eerste de beste pakken en aantrekken. En vervolgens koffie maken in de eerste de beste beker van de plank.

Klinkt verrassend logisch, en de gemiddelde vrouw (daar is ze weer) kan er best iets van leren. Dat gewik en geweeg en getwijfel kost namelijk niet alleen tijd en energie, maar heeft ook het nadeel dat je je vervolgens af kan vragen of je toch niet beter iets anders had kunnen doen of kiezen. Daar waar de man gewoon tevreden is met de gemaakte keuze, zich niet afvraagt of het anders/beter had gekund, en als hij dat al wel doet haalt hij z’n schouders op. En doooorrrrrrrrr.

Emosies 

De vrouw lijkt keuzes vaker af te stemmen op haar gemoed: wat voelt fijn op dit moment? En dan kan je tot de beslissing komen dat je vandaag die felle kleur aandoet, omdat je bewust een wat sprekendere uitstraling wilt. Of dan kies je die ene beker omdat het blije plaatje erop je doet glimlachen en daar had je nou net even zin in. Ja, het kost meer tijd en energie. Maar als de keerzijde (‘heb ik nou wel goed gekozen en had ik niet toch X moeten doen”) niet uit de hand loopt, dan is het winst om keuzes te maken die bij je passen en / of je een beter gevoel geven.

Een beetje rekening houden met je ‘emosies’, weten wat je voelt, en je daartoe verhouden… tja daar kan een man misschien nog eens wat van opsteken. Want het zijn de praktische uitingen van weten wat je nodig hebt, of waar je blij van wordt. Ook niet onhandig om je levensarsenaal bij de hand te hebben, deze kwaliteiten. En om sommige dagen een lekker kleurtje aantrekken kan maar zo iets doen. Voor je eigen gevoel en voor hoe je omgeving je ziet.

En zoals zo vaak is ook hier een gulden middenweg best prettig. Gemak dient de mens, en een beetje in contact staan met je gevoel óok. Een van de voordelen van stukje bij beetje ouder worden en weten wat je belangrijk vindt, maakt dat het mij steeds minder uitmaakt welke kleding ik precies draag. Bij deze neem ik me voor die eenzame koffiemok achterin de kast ook eens wat aandacht te schenken. Om me niet meer 4 keer om te kleden, om uiteindelijk toch meestal de deur uit te gaan in het eerste setje wat ik aantrok (stick to the plan!).

En als ik M graag wat vaker in dat ene gave shirt wil zien? Dan leg ik die gewoon bovenop. 😉

De bijgaande foto is trouwens gemaakt tijdens een stedentrip in Madrid. Have a nice day!

Mok met opschrift have a nice day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *