Druk, druk, druk…. lekker belangrijk

geplaatst in: Binnen, Blog, Matthijs | 0

“Hoi, hoe is het met je?”
“Goed! Druk.. echt.. druk, druk, druk”

Ik weet niet hoe jij dit ervaart, maar voor mij is dit een heel herkenbaar begin van een gesprek of ontmoeting. Dat er na de eerste vraag ‘hoe is het met je?’ van je verwacht wordt dat je altijd ‘goed’ antwoordt, is al genoeg stof voor een aparte blog. Misschien later. Nu even over ‘druk’ of (blijkbaar nog beter) druk, druk, druk.

Wat wil dat nou zeggen, dat je jezelf als ‘druk’ typeert? Als het bovenstaande korte gesprek in het voorbijlopen of -fietsen gevoerd wordt, waarbij beide personen zich in tegengestelde richting blijven bewegen, dan zou het zomaar kunnen zijn dat de tweede persoon echt druk is. Want anders was er wel tijd voor een langer praatje.
Niet zelden is een gesprek als hierboven de start van een langere ontmoeting. Waarin soms uitgebreid wordt ingegaan op de aard van de drukte. Maar is iedereen eigenlijk wel zo druk? En waar zijn we dan zo druk mee?

Goed, drukte op het werk, dat kan natuurlijk. Maar als dat niet van tijdelijke aard is, klopt er iets niet. Dan heb je niet opgelet tijdens de cursus Time-management, dan maak je je druk om niks of dan weigert je werkgever extra personeel aan te nemen, waarschijnlijk omdat je zelf te hard je best doet om in 60 uur per week alle ballen in de lucht te houden. Drukte op het werk is dus vaak eigen schuld.

Drukte thuis is van een andere orde. Je hebt 11 kinderen (eigen schuld), je zit in een verbouwing (eigen schuld) of je bent mantelzorger (respect!). Dit, in combinatie met werk kan inderdaad drukte en druk opleveren. Vaak een gevolg van eigen keuzes.

(lees verder onder de foto)

Zwart wit drukte in winkelcentrum of op station

Extra drukte door een volgeplande vrije tijd is natuurlijk helemaal een eigen keuze. Want waarom moest je ook al weer trainen voor een marathon? Waarom koos je voor zangles naast je wekelijkse pilates? Waarom is drie avonden in de week gezellig eten of iets drinken met vrienden iets dat ‘gewoon moet kunnen’? Voor veel mensen is met een boekje op de bank hangen iets dat echt ingepland moet worden tegenwoordig. Ai..

Ik vermoed dat mensen die druk, druk, druk zijn, vooral willen uitstralen dat ze onmisbaar (werk), actief (thuis) en populair (vrije tijd) zijn. Of samengevat: ik ben belangrijk, verspil mijn kostbare tijd niet.
Druk druk druk is in dierentaal de opgeblazen keel van bepaalde kikkersoorten, de uitgevouwen staart van de pauw. Jezelf groter maken, belangrijker. Want druk druk druk is zeker geen synoniem voor stress, stress, stress, toch..?

“Hoi, hoe is het met je?”
“Ik mag niet klagen. Lekker relaxed op het werk, rustig thuis en af en toe wat sporten en gezelligheid”

Ik weet niet hoe jij dit ervaart, maar dit komt voor mij veel prettiger over.


NB. Noot van de schrijver: deze blog is eerder op Blogspot gepubliceerd.

Photo by Karen Lau on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *