De plaat en zijn verhaal (2) – Oost-Europa

geplaatst in: Binnen, Blog, Matthijs | 0

Verhalen vertellen is één van de basisingrediënten van Buitenluchtig. Nu het seizoen voor natuurwandelingen zo goed als voorbij is, leggen we de focus iets meer op onze webwinkel vol met schoolplaten en kaarten. En ook daar zijn mooie, soms grote, soms heel kleine verhalen te vertellen.

Met de kaarten van Wolters-Noordhoff zijn meerdere generaties op school groot geworden. Het typische kleurgebruik, waarbij de hoogste bergen in dramatisch donker roodbruin gekleurd zijn; kaarten van Wolters-Noordhoff zijn zéér herkenbaar.
De uitgevers Wolters en Noordhoff waren beiden al vele decennia bedreven in het maken van de mooiste kaarten, toen ze fuseerden. Een kaart als deze, van Oost-Europa, is niet alleen heel beeldend, maar ook erg effectief als het gaat om het onderwijzen van topografie. Hoewel het geen blinde kaart is (waarbij plaatsnamen ontbreken), zijn de plaatsnamen zodanig klein op de kaart weergegeven, dat hooguit de leerlingen op de voorste rij ze konden lezen. Zo kon de leerkracht een rode stip aanwijzen en je naam noemen. En dan maar hopen dat je de juiste plaats wist te noemen.

Deze fraaie wandkaart is gekocht door Marijke. Haar man is kapitein op een coaster en vaart veel in dit gebied. Ze is regelmatig met hem mee geweest en samen hebben ze daar goede herinneringen aan. Marijke doet deze plaat cadeau aan haar man.

Oost-Europa, uitgegeven door Wolters-Noordhoff in 1970.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *