Kan je je voorstellen dat deze kaart bijna 100 jaar geleden in een schoolklas hing?
Uitgever P. Noordhoff gaf de kaart van de provincie Zuid-Holland in 1931 uit.
De maker R. Bos is bij de 3e druk geholpen door K. Zeeman.
Gelderland is de grootste provincie van Nederland. En als je goed kijkt, kan je zien dan Gelderland zelfs iets groter is dan waar de kaartenmaker op gerekend had.
Illustrator R. Bos was wel een ervaren kaartenmaker. Dit was alweer de 4e druk van Gelderland, die hij bij P. Noordhoff te Groningen liet uitgeven in 1953. En als fancy visueel trucje gooit hij een schaduwrand om de provincie, zodat het lijkt alsof die opstijgt.
De kaart is in een goede staat. Alleen het koord om hem op te hangen is geknapt. En het vraagt wat handigheid om hier een nieuw koord te bevestigen. Daarom is deze kaart blijvend in prijs verlaagd.
Kom je uit Gelderland of woon je elders maar heb je heimwee naar Gelderland, dan is dit de ultieme kaart voor jou.
Hoe groot is een vierkante meter? Of een vierkante centimeter? En hoeveel vierkante centimeters zitten er eigenlijk in een vierkante meter?
Met deze kunststof schoolplaat kan je antwoorden geven op deze vragen. De plaat geeft namelijk precies een vierkante meter (m2) weer, verdeeld in vlakken van 10 bij 10 centimeter.
De plaat is uitgegeven door Ivo Haas te Salzburg en is nog als nieuw.
Een educatieve schoolplaat die de verspreiding en kieming van fruit laat zien. Van verschillende soorten fruit worden verschillende stadia getoond. Daarbij zijn de afbeeldingen ondersteund met een legenda in meerdere talen.
De tekenaar Max Richter is bekend om dit soort botanische tekeningen. Deze plaat is in 1969 uitgegeven door Educational Productions London. Auteurs: G. Erdman, Nils Karlson.
Voor de echte liefhebber van botanische platen hebben we hier de plaat "algae', oftewel algen, van Jung Koch Quentell uit de serie Neue Botanische Wandtafeln. Deze komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en is geproduceerd in de jaren '70.
Wist je dat algen tot de oudste organismen op aarde horen? En dat ze vermoeden dat de eerste planten zijn ontstaan uit algen? Het is al een interessante plaat om naar te kijken (en blijven kijken), maar nu nog meer toch?
Deze prachtige wetenschappelijke plaat maakt duidelijk dat de ademhalingsorganen van de mens nog best complex zijn.
De schoolplaat bestaat uit meerdere afbeeldingen. Een dwarsdoorsnede laat de mond, luchtpijp en longen van de mens zien. Op deze doorsnede wordt in twee andere afbeeldingen nog verder ingezoomd. Daarnaast is er een afbeelding van de bloedvaten van en naar de longen en een röntgenfoto.
Uitgever Ernst Klett Verlag te Stuttgart gaf de plaat uit in 1954. M. Röhl was verantwoordelijk voor de tekeningen.
De plaat is nog in prima staat en verdient een mooi plekje. Bijvoorbeeld in de wachtkamer van de longarts, de huisarts of in de studentenkamer van een student geneeskunde.